Print this page

Какво всъщност е завистта?

Едно от най-болезнените неща в живота ни идва от несправедливите обвинения и съд от хората, когато не ни познават и не знаят нищо за нас, но не си правят труда да разберат. Просто хвърлят един поглед и вече имат мнение.

 

Колко от вас някога са били дълбоко наранявани от човек, който ви е осъждал и критикувал и сте си мислили: „Изобщо не знаеш за какво говориш”. Един от най-добрите начини да попречим на тези неща да ни се случват е, като не дърдорим безразборно с другите хора. Трябва да се опитаме да не бързаме да съдим. Никога не разполагаме с достатъчно информация, за да съдим някого. Никога нито един от нас няма достатъчно информация, за да съди някого критично. Ние знаем какво знаем, но интересното е, че не знаем какво не знаем. И много повече е това, което не знаем, от онова, което знаем обикновено по отношение на който и да е човек.

 

Знаете ли, едно от имената на сатаната е „обвинителят на братята” и трябва да внимаваме много с мислите, които ни идват наум по отношение на другите хора, защото много често именно сатаната посява лъжи в мислите ни. И трябва да се научим да отиваме при Бог с тези мисли и да казваме: Това истина ли е, или просто плътският ми ум си съставя мнение, което не би трябвало да имам. Удивително е колко много повече мир можем да имаме. Не е за вярваме колко повече мир можем да имаме. Ще има нарастване на мира с голям процент, ако просто си стоите у дома и си гледате работата. Гледайте си само вашата работа. Все искаме да имаме мнение за всичко. Не е необходимо да имаме мнение там, където нямаме никаква отговорност. Ако не е моя отговорност, тогава не е необходимо да се ангажирам с това и да имам мнение. Няма по-нараняващо нещо от това, когато се опитваш да помогнеш на хората и наистина правиш жертви заради това, те да откриват грешки в начина, по който се опитваш да го направиш. И на колкото повече хора можеш да помагаш, много странно, повечето от тях имат мнение за теб. Така че, ако си шеф, повече хора имат мнение за теб, отколкото ако си обикновен служител. Всеки път, когато получиш повишение, в началото звучи вълнуващо, но с новото ниво винаги идва и нов дявол. Имаш ли голяма нова къща, някои от приятелите ти ще те осъдят заради нея. Интересно е, че никой никога не осъжда вас, ако има това, което имате и вие. Хората ни съдят само когато нямат това, което ние имаме, ето защо това всъщност не е дори правилно мислене, нито действителния смисъл на думата истинско осъждане – това е просто завист. Те дори не са ядосани заради това, че го имате, те са ядосани, понеже те го нямат.

 

Не съдете!

 

А как да го правим – със смирено отношение, а не да се опитваме да вадим песъчинката от нечие око, докато ние имаме греда в собственото си око.