Качеството на нашите връзки зависи от начина, по който приемаме себе си

Повечето хора изживяват много мъчително несподелената любов. Когато не отговарят на чувствата им, те се усещат отхвърлени и неприети, сякаш са недостойни и незаслужаващи любов. Подобни преживявания са част от живота и израстването.

 

В някои случаи обаче, тези истории започват да се повтарят и каквото и да правим, отново и отново привличаме един и същи тип отношения.

 

Тези, в които се влюбваме не се интересуват от нас и обратно – тези, които се влюбват в нас, не ни привличат.

 

Постепенно в нас се затвърждава убеждението, че това е природен закон или съдба, от която не можем да избягаме. Многобройните изживявания на болката и разочарованието от несподелена любов ни карат да си мислим, че любовта не съществува или е привилегия само за избрани, а ние не сме сред тях.

 

Има ли наистина причина това да ни се случва отново и отново или е просто случайност?

 

Възможно ли е ние да привличаме несподелената любов?

 

Всъщност когато постоянно в живота ни се повтарят едни и същи ситуации, причината често се крие вътре в нас.

 

Още от най-ранна възраст в нас започват да се формират определени убеждения и вярвания, нагласи, подсъзнателни стремежи и модели на поведение, които привличат съответен тип хора, връзки, обстоятелства.

 

Психолозите посочват, че хората, които са били емоционално пренебрегвани като деца, са склонни към болезнено преживяване на несподелената любов. Те таят в себе си болка и страх от отхвърляне. Това от една страна е причина подсъзнателно да се чувстват привлечени от хора, които по някакъв начин са недостижими за тях, а от друга – самото събуждане на спомените и неприятните чувства отваря раната и ги кара да приемат твърде драматично нещата.

 

Общественото мнение също допринася за формирането на нашите убеждения, които от своя страна формират живота ни. Когато хората около нас изказват мнение, че разминаването в отношенията е нещо обичайно и че дори е установен принцип, а взаимната любов е нещо рядко, това може да намери почва в нашето подсъзнание. Съчетано с неуспешния ни опит, се превръща в твърдо убеждение.

 

Какво можем да направим, за да излезем от този кръг?

 

Дайте си сметка, че повтарянето на историите е в резултат на това, в което вярвате и което утвърждавате. Моделът става истина за вас, защото сте го приели за истина.

 

Ключов момент тук е отново любовта към себе си. Вие страдате от липса на внимание и страдате, че ви отхвърлят.

 

Но помислете – не се ли пренебрегвате и самите вие? Отделяте ли време за себе си, как се отнасяте със себе си? Имате ли свой личен пълноценен живот?

 

3За да привлечете сполучлива връзка, е необходимо да чувствате добре и сами. Създайте свой личен живот. Как бихте могли да накарате някого да се влюби във вас, ако вечно се оплаквате, подценявате се и разчитате на друг да ви направи щастливи?

 

Вие заслужавате внимание и обич. Но за да ги получите от друг, трябва първо да си ги дадете вие.

 

Това че той е недостъпен, ви кара да го искате още по-силно и да го мислите за „голямата любов“. Много често се случва ако отхвърленият успее все пак да е с избраника си, да се разочарова и да разбере, че този човек е съвсем различен от образа в неговите представи.

 

Запитайте се – наистина ли сте влюбен или просто изпитвате силно желание заради факта, че обекта на любовта ви е недостижим? Не искате ли просто да си докажете, че ще успеете?

 

Приемете факта, че той не изпитва същото.

 

Съзнанието отказва и отказва да приеме, измисля си хиляди причини да вярва, че нещата ще се променят. Но за да продължим, е необходимо да признаем, че другият не ни обича и да го приемем. Оставете надеждата, защото тя ще ви води до нови и нови разочарования – Надежда и разочарование. Отклонете мислите си от него. Запитайте се защо искате да бъдете с някого, който не ви обича.

 

Не зацикляйте и не го приемайте лично.

 

Нормално е другият да не изпитва чувства като вашите. Спомнете си как са били влюбени във вас, но вие не сте изпитвали същото. Нима може сърцето да се накара да обича насила?

 

Не се вкопчвайте в тази невъзможна връзка. Преодолейте чувството за нужда.

 

Когато сме в състояние на нужда, отблъскваме. Не бързайте. Не я чакайте, но бъдете отворени за любовта. Тя ще се случи в точния момент.

 

Променете нагласата си, че сте губещи. Създайте си нови убеждения като тези:

 

Аз приемам себе си. Аз привличам хора, които ме приемат и обичат.

 

Аз заслужавам да бъда щастлив. Избирам да бъда щастлив.

 

Аз заслужавам любов. Заслужавам да бъда обичан от другите.