10 дестинации, които трябва да посетите през живота си

Светът е пълен с невероятни чудеса, а най-красивите от тях са дело на природата. Трудно е човек да възприеме, че такива места наистина съществуват и можете да осъзнаете мащаба и величието им само, ако ги видите на живо. Пожелаваме на всеки човек да успее да посети поне половината от тези спиращи дъха места.

 

1. Национален парк Зайон, Юта, САЩ

Най-голямата природна забележителност на националния парк е каньона Зайон, който е дълъг 24км и дълбок 800м. Обхващаща територии от Колорадското плато, Големия басейн и пустинята Мохаве, уникалната география на парка благоприятства разнообразие от необичайни растения и животни. 269 птици, 79 вида бозайници и 32 вида влечуги обитават пустинята, крайречието и горите в парка.

 

2. Проток Дрейк, Антарктида
snimka 2

Дрейк е най-широкият проток на планетата и свързва Тихия и Атлантическия океан. Както може би сте се досетили, кръстен е на сър Франсис Дрейк, който е първият англичанин и вторият мореплавател след Магелан, обиколил кълбото. Смята се, че протокът е бил напълно затворен допреди 41 милиона години.

  

 

 

 

 

 

 

 

3. Ледените пещери във Вахтнайокутъл, Исландия

snimka 3Дълбоко под повърхността на най-големия ледник в Европа и втория най-голям в света се крие уникална красота – пещери, издълбани от водата от топящия се лед.
Вахтнайокутъл има обем 3100 кубични километра и заема 8% от площта на Исландия. Толкова е огромен! Средната му дебелина е 400м и под повърхността му се намират цели 7 активни вулкана, включително Гримсвотн, който изригна през 2004г.
Двете пещери се променят всяко лято, когато започва топенето на леда. Високи са около 4 метра и дълбоки около 10. Влизането вътре обаче е изключително опасно, защото ледът може да ви затрупа, както се е случило и с един фотограф, загинал при срутване на ледените стени.

 

4. Ханг Сон Дунг, Виетнам

snimka 4Пещерата Ханг Сон Дунг е открита от Хо Кан през 1991г. Местните хора обаче се страхували от нея заради свистящия звук, идващ от подземната река. Едва през 2009г група британски учени изследват пещерата, която се оказва най-голямата на земята. Изненадващо, мисията на изследователите е възпрепятствана от огромна стена, която не им позволила да продължат.

През 2010г, друга група изследователи изкачват високата 200 метра стена и отвъд нея откриват изход и пещерни бисери с размерите на бейзболна топка.

 

5. Големия призматичен извор, национален парк Йелоустоун, САЩ

snimka 5Дълбокият 50м Голям призматичен извор е най-големият горещ извор в САЩ и третият по големина в света. От него бликат по около 2100 литра вода с температура 70°C всяка минута. Невероятните му цветове се дължат на бактериите, които виреят в богатата на минерали вода. Бактериите произвеждат цветове от зелено до червено, като наситеността им зависи от съотношението на хлорофила към каротеноидите и температурата на водата. През лятото се наблюдават цветове в оранжево и червено, докато през зимата обикновено преобладава тъмно зеленото.

 

 

 

 

6. Бора Бора

snimka 6Малък остров от архипелага Дружествени острови от Френска Полинезия. Заобиколен е от лагуна и бариерен риф, а центърът му представлява застинал вулкан с два върха, по-високият от които е 727м. Площта на Бора Бора е само 29.3кв.км, но има постоянно население от 8800 души. На острова има много чести валежи и бури, поради което най-подходящият сезон за туризъм е зимата, когато температурата е около 28°C. Най-хубавото обаче е, че водата е с почти постоянна температура от 30°C и е кристалночиста.

 

 

 

 

 

 

 

7. Тоскана, Италия
snimka 7

Тоскана е огромен регион в централна Италия с население около 3.8 милиона души. Известен е с невероятно красивата природа, традициите, историята и изкуството. Именно там се раждат, както италианският ренесанс, така и много влиятелни личности от историята на изкуството и науката. Със своята силна лингвистична и културна идентичност, Тоскана понякога бива наричан „нация в нацията“. С повече от 120 защитени природни резервата, Тоскана и столицата му Флоренция са една от най-популярните туристически дестинации в света.

 

 

 

 

 

8. Светещите пещери Вайтимо, Северен остров, Нова Зеландия
snimka 8
Пещерите Вайтомо са известни с това, че се осветяват от луминесцентните червеи arachnocampa luminosa. Името „Вайтомо“ идва от маорските думи за „вода“ и „дупка“. Местните маори знаели от доста време за пещерите, преди маорският вожд Тане Тинорау и британският топограф Фред Мейс да ги проучат подробно през 1887г. Те навлезли в пещерната система със сал и били изумени от висящите от тавана светлини.

 

 

 

 

 

 

9. Водопад Кайетур, Гвиана
snimka 9
Кайетур е един от най-мощните водопади в света. Височината на пада му е 226м и от него се изливат 663 кубика вода в секунда. Кайетур е четири пъти по-висок от Ниагарския водопад и два пъти по-висок от водопада Виктория.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10. Скалата на лъва, Шри Ланка
snimka 10
Скалата на лъва се намира в централния окръг Матале, в джунглите на Шри Ланка. Според древните хроники, крал Каяпа (477-495г) е избрал мястото за нова столица на кралството си. Той построил двореца си на върха на скалата и декорирал страните й с цветни стенописи. Върху малко плато от едната страна на скалата той издигнал огромен лъв, откъде идва и името й.