Момче за всичко - притча за незнайните пътища на съдбата

Не се обезкуражавайте, ако нещо не е във Ваша полза! Понякога като затворите една врата, се отваря друга.
Ето една притча, която изобразява, че понякога успехът ни чака зад ъгъла, без дори да подозираме това.
Безработен мъж кандидатствал за позицията на хигиенист в много голяма компания. Работодателят го интервюирал, а след това го тествал дали ще почисти добре пода.
- Нает сте - казал работодателят. - Дайте ми Ваш имейл адрес и ще Ви изпратя заявление, което трябва да попълните, както и ще Ви пиша кога да започнете.
Мъжът отговорил:
- Но аз не разполагам с компютър, нито имам имейл.
- Съжалявам – отговорил работодателят, - ако не разполагате с имейл, няма как да Ви наемем.
Мъжът бил обезверен и останал почти без надежда. Той не знаел какво да прави, тъй като имал само 10 лева в джоба си.
Тогава решил да отиде в супермаркета и с десетте лева, които имал, да купи 10 килограма ябълки и след това да ги продава от врата на врата. За по-малко от два часа той успял да удвои капитала си. Повторил това няколко пъти и се върнал у дома с 60 лева. Човекът осъзнал, че може да се изхранва по този начин, и започнал да работи от рано сутрин до късно вечер. По този начин парите му се удвоявали и утроявали ежедневно. След известно време той успял да си купи кола, с която да доставя ябълки из града. След още няколко години си купил и камион. С течение на времето изградил компания за логистика и транспорт.
Пет години по-късно, компанията на мъжа била една от най-големите. Той започнал да планира бъдещето на семейството си и взел решение да си направи застраховка живот. Избрал си компания за застраховане и отишъл да си попълни документите. Когато брокерът го попитал защо не е попълнил своя имейл, човекът отговорил:
- Аз нямам имейл.
- Въпреки че нямате имейл, Вие сте успели да изградите империя!? – изненадан казал брокерът. – Представяте ли си каква позиция можехте да имате, ако притежавахте имейл.
Човекът се усмихнал и отговорил:
- Да. Щях да бъда чистач.
„Нещата се развиват най-добре за онези, които независимо как се развиват нещата, умеят да извличат най-доброто от ситуацията." Джон Удън