Планината Небо – поглед към Обетованата земя

Според текстовете в Библията мястото, на което Мойсей се изкачва, за да види за първи път с очите си Обетованата земя, е планината Небо. Днес планина с това име е едно от най-посещаваните места в Йордания. Учените все още спорят дали планината Небо в Йордания е същата от библейските сказания.
Пак според свещените текстове самият Мойсей умира в планината и е погребан от самия Бог.
От върха се вижда цялата Обетована земя и част от долината на река Йордан. В ясен ден могат да се видят и Йерихон и Йерусалим.
Регионът е свещен за християни, евреи и мюсюлмани, свързан е с предания и легенди, обвити в тайнственост. Опитайте да бъдете тук, когато ортодоксални евреи приветстват Шабат с молитва, песни и танци, докато слънцето залязва всеки петък вечер и то става синагога на открито. Всяка година десетки хиляди християнски поклонници следват Виа Долороза покрай спиранията по Кръстния път, за който се смята, че Христос е извървял, носейки своя кръст за разпъването си на него. Извисяваща се над Разпятието (библейската Голгота), Църквата на Светия гроб е най-свещеното място за християните, тъй като обхваща местата, където Христос е разпънат на кръст, погребан е и е възкръснал.
Планината обаче се посещава не само от поклонници, но и от обикновени туристи, които откриват красотата на суровата природа на азиатската държава.
На върха на планината са открити останки от църква и манастир. Църквата е от средата на IV век и е изградена в памет на мястото, където умира Мойсей. В следващите векове е разширявана, а в нея са запазени красиви мозайки.
Когато през 2000 г. папа Йоан Павел II посещава храма по време на пътуването си до Светите земи, той засажда в двора й маслиново дръвче в името на мира.
На върха на планината има кръст с увита около него бронзова змия, дело на италиански скулптор.