ОМАЯ – ТОВА НЕ Е ЛИ РАЯТ?

Ваканционно екоселище Омая се намира в планина Славянка, между селата Гайтаниново и Нова Ловча, на 700 м. надморска височина и на 10 км. от границата с Гърция (КПП Илинден). Разположено е в югоизточните склонове на Южен Пирин, в историко-географската област Мървашко. Отстои на 17 км. югозападно от общинския център Хаджидимово и на 19 км. южно от град Гоце Делчев. Наблизо е разположен природният резерват Али ботуш с видове, които можете да срещнете само тук.

 

Като цяло климатът е мек и топъл, дори през зимата. Вечерите са хладни, така че се запасете поне с една вълнена дреха. Природата е автентична, тук не можете да срещнете фабрики или заводи. Районът не е много населен, тепърва се развива еко туризмът. Местността е богата на животински и растителни видове, с богато разнообразие от пеперуди - най-верният показател за чистотата на природата на дадено място.

 

Нетрадиционното ваканционно селище Омая се разпростира на територия от 500 дка, има 2 езера, басейн и 7 къщи. Сътворени от камък, глина и дърво, със своето вътрешно обзавеждане, те предлагат всички удобвства на съвремието, граничещи с лукса. Една от къщичките е за четирима, друти три са за по трима гости, и още три - за по двама. Екоселище Омая разполага с ресторант, съобразен с капацитета на комплекса.

 

Тук ще отворим скоба, че няколкото водоема са зарибени и дори да не сте голям рибар, ще имате шанса да закачите на въдицата си пъстърва, сом или щука. А планината наоколо предлага горски маршрути дори и с планински велосипед, дава шанс на градския човек да опознае билките, да си набере гъби и да му бъдат приготвени още същия ден.

 

Уникалността на комплекса е в това, че освен запазването на завареното място, не е изсечено или унищожено нито едно дърво или растение, дори напротив – добавени са нови. Къщите са направени в унисон с всичко наоколо, от естествени материали като дърво, камък и глина. А самите постройки са разположени в частите от парцела, където е позволявало, без да има сеч. Всяка от къщите е уникална сама по себе си, защото е с различен дизайн от другите. Не само в България, но и в по-голямата част на Европа няма ваканционен комплекс от подобен тип.

 

Идеята за построяване на екоселище Омая се ражда от глинена къща в село Лещен, първата по рода си. В момента селото е презастроено с нетипични за екстериора постройки, с нарушен автентичен облик. Поради тази причина няколко млади предприемачи откриват място, което да пресъздаде именно онази автентична обстановка и усещане, несъхранени през годините. Място, което да бъде запазено в този си вид и занапред, без никаква възможност за поява на постройки от друг тип.

 

В екоселище Омая ще се насладите на две прекрасни езера, като в едното има и два малки острова (със закътани места за отдих и барбекю). Наемът на къщичките не е никак нисък, но всяка прекарана минута тук си струва цената. Комплексът предлага лодки, велосипеди, тенис на маса, игрище за федербал, спортен риболов, открит басейн – всички включени в цената на нощувката. Има летен бар при басейна, на който можете да се отпуснете с питие и масаж. Пред основния ресторант, който служи и за рецепция, е разположена прекрасна поляна с малко езерце, на която можете да видите първите динозаври от естествени материали. На брега на едното езеро има втори ресторант, който работи само с предварителна заявка и е за не повече от 8 души. Много добре зареден с разнообразни отлежали вина и алкохолни напитки, ресторантът ви потапя в неповторима гледка, свеж въздух, тишина, уют и спокойствие – така необходими в това забързано ежедневие. Ястията са по-специални, а готвач и сервитьор се грижат за доброто прекарване и настроение на гостите, които търсят уединение и конфиденциалност.

 

На входа ви посрещат любезно и ви помагат да се настаните в избраната от вас къщичка. Придвижването с автомобил в комплекса не е възможно и позволено. Чистият въздух, носещ мириса на хиляди растителни видове ви замайва приятно, а неповторимият екстериор и интериор на постройките ви пренася в друго измерение. Дискретното и ненатрапчиво, но същевременно любезно и услужливо отношение на персонала, както и цялата уреденост на комплекса ви карат да се чувствате най-специалният човек на света. Това усещане, съчетано с близкия контакт с природата и красивите гледки, които пълнят ежедневно очите ви се запазва по време на целия престой и ви зарежда с много положителна енергия. Сякаш преминавате в друго ниво на съществуване, дълбоко познато и забравено едновременно.

 

Най-ценното нещо в Омая е тишината, спокойствието и сливането с природата, макар че в къщите има съвременни удобства - кабелна телевизия, интернет, мобилен телефон за връзка с персонала и рум сервиз. Можете да си поръчате домашно приготвена закуска, билков чай от планината или висококачествено токущо сварено кафе, които да ви поднесат на полянката пред къщичката. Кога за последно сте хапвали единствено под звуците на пойни птички и шума на листата?! За обяд или вечеря имате възможност да си поръчате домашен прясно изпечен хляб, риба, уловена същия ден и приготвена на скарата пред вас. А наденичките от кълцано месо са просто неустоими. Качеството на храната е несравнимо, всичко се приготвя на момента или същия ден. А домашните сладка от диви ягоди и боровинки са толкова дъхави, че ви напомнят за себе си чак до обяд...

 

След домашно приготвената закуска с прясно изцеден сок, природата ви подтиква да я разгледате и да се запознаете с екоселището. Мястото е огромно, останалите гости не ви пречат, дори напротив – след като сте прекарали деня спокойно и уединено сред зеленината, вечер дори копнеете за малко компания и приятни разговори. Обиколката в Омая ви предлага страхотни места – алпинеуми с кокетни цветя и течаща планинска вода; горски хълмчета с малки мостове, улесняващи маршрута; плитки водоеми, заобиколени от високи дървета и шарена сянка; открит басейн и мн.др. Разхождайки се сред богатата природа, която щедро ви дарява със свежест и прекрасни гледки, изведнъж попадате на някоя от неповторимите къщички с автентична полянка отпред, дървени масички, столчета и пейки за отмора и удобни шезлонги за релакс сред природата. Някои от къщичките са буквално в гората, сред високите иглолистни дървета, пазещи ви от горещите лъчи на слънцето през лятото и поддържащи постоянна хладина.

 

След като сте хапнали вкусно и питателно току що смъкнат от печката обяд, имате няколко варианта за прекарване на следобеда – да продължите разходката в комплекса, да отморите в прохладната и уютна къщичка или да се опънете на някое от кътчетата за отдих, пръснати из цялото екоселище. Което и да изберете, няма да сбъркате – всяко от тях си има своя чар. Ако сте любители на собственоръчно приготвеното барбекю на брега на някое езеро, то можете да си приготвите храната на избрано от вас специално изработено за целта място (няколко в Омая), което ви предлага глинено барбекю, близка чешма и приветлив заслон с широки маси и дървени пейки... и не на последно място – винаги неповторима гледка.

 

Вечерта ви посреща с хлад и поредната доза свеж въздух. Нея можете да прекарате както в къщичката, сгушени пред камината с чаша ароматно вино и огромна доза романтика, или пък в някой от ресторантите в комплекса, ако сте дошли с голяма компания. И двата варианта включват вкусна вечеря, сочни салати, домашен хляб и прясно месо – всяко от тях току що приготвени. След вечеря, ако времето позволява, можете да се изтегнете под звездите или пък на някое от кътчетата за отдих на брега на езерата и да погледате небесната шир, изпъстрена с искрящи звезди и даряваща душевен покой и усещане за вечност.

 

Селището разполага и с лично стопанство, в което се отглежда по-голямата част от продукцията за ресторантите – пилета, зайчета, зеленчукова градинка, овощни дръвчета – всичко, гледано с много внимание сред чиста и уникална природа. Останалото се набавя от селата в района. Можете да посетите и лесно забележимото зад къдравите зелки магазинче, от което да си купите домашни сладка, ракия, плодови сокове, мед и други био и еко продукти.

 

Предполагам, вече не сме оставили никакво място за съмнение дали да посетите това райско кътче на земята – просто сложете няколко дрешки в сака и тръгвайте в първия удобен момент. Това е едно от местата в България, които непременно трябва да посетите!


За контакт: +359 879 889 357, +359 894 706 468
e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
website: www.omaya.bg