Най-екологичният плаж в света – „Whitehaven beach”

Плажът Уайтхевън в Австралия е приказно място, което изглежда почти нереално. То впечатлява със своята кристално чиста вода, оцветена в различни нюанси на тюркоазеното и девствения си кварцов пясък, заради който плажната ивица има чисто бял цвят. Уайтхевън се намира в Уитсъндей айлънд – най-големият и красив остров на архипелага Уитсъндей.

 

Неговата природа е девствена, което дава чувство на райско блаженство и спокойствие. Бялото чудо на Австралия е идеалното място за бягство от действителността и забързания начин на живот. Неслучайно плажът е известен като най-красивият в цяла Австралия и строежите там са забранени. През 2010 година пък Уайтхевън е определен като „най-екологичният плаж в света“.

 

Тъй като туристите няма къде да отседнат на това прекрасно място, много туристически компании предлагат само еднодневни екскурзии дотам. На тръгване посетителите биват приканени да вземат своя боклук със себе си. Не се разрешава пушенето, воденето на домашни любимци и правенето на лагери и барбекюта.

 

Целият остров е обявен за национален парк на Австралия и е под защитата на страната. Освен кристалната тюркоазена вода и белия пясък, Уайтхевън има и друга гордост – изобилие от коралови рифове. Островът е дом на много и разнообразни животински и растителни видове. В северния край на плажа се намира Хил Инлет (Hill Inlet) – зашеметяващ залив, където приливът и отливът създават красива смесица от цветове, образувайки лагуни по пясъка.