Националните паркове на Хърватия – панорамни върхове и седем незабравими водопада

Изумрудените води на Националния парк „Плитвички езера”, главозамайващите каньони на Национален парк „Пакленица”, водопадите на природния парк „Крка” и панорамните върхове на Национален парк „Биоково”, извисяващ снага над Макарската ривиера - това са националните паркове на Хърватска!

 

Империята на река Крка - величествена карстовa красота устремена към Национален парк КРКА Адреатическо море. По „зеления път” тя преминава предимно през живописни каньони, завихря водни течения, образува езера и седем водопада.

 

Национален парк Крка е изключително богата на флора и фауна, дом е на 222 вида птици, което го прави един от най-ценните орнитологични райони в Европа. В парка се помещава и единственият център за опитомяване и обучение на ястреби в Хърватия, където можете да видите демонстрация на лов с ястреби. Национален парк КРКА е основан през 1985 г., Национален парк Крка е разположен от двете страни на феномена – река Крка, от извора й в западното подножие на Динарските планини до вливането й в Адриатическо море. Общата му площ е 142 кв.км., като през 2/3 от пътя си преминава през варовиков каньон дълбок над 220 м. и дълъг 50км.

 

В този тесен и дълбок каньон от варовик, когато водата преминава през травертните бариери се създсават и водопадите. В горното течение има два 10-метрови, при навлизането на Крка в областта Книн е водопада наречен Велики Бук, а в долното течение са водопадите: Билушич Бук, Брлян, Манойловац (три водопади; 84.5 m), Рошки Слап и Скрадински Бук, най-красивият от всички.