Изкуствените острови – родени от креативна идея

Ето и някои от най-красивите, странни и креативни изкуствени острови, създадени от човешкия гений:

 

1. Остров Пеберхолм - смесица между мост и тунел. Той е част от моста Oresund, който свързва Дания и Швеция. Островът не е достъпен за хора, с изключение на биолозите. Тъй като натовареният трафик е отделен сигурно, Пеберхолм се е превърнал в дом за множество види птици и растения. Първоначално нищо не е засаждано там. Всичко се е появило по естествен път.

 

2. Островите Урос - когато Инките разширяват територията си и навлизат в земите на Уросите, последните били принудени да построят собственa родина върху плаващи острови изплетени от тръстика и кал в перуанското езеро Титикака. На повърхността на островите периодично се добавя тръстика, за да бъде компенсирано разпадането на част от тръстиката от дъното им.

 

3. Плаващият остров в река Мур - нюйоркският творец Вито Акончи проектира този остров с формата на мидена черупка в насред река Мур в Грац, Австрия. Вътре в острова има кафене. Откритата част пък се използва като обществен амфитеатър.

 

4. Одайба - когато старши капитан Матю Пери отваря Япония за търговията със Запада, той спира няколко кораба в залива Едо и изстрелва залпове към Токио, най-гъстонаселения град в света, дори и тогава. За да защитят града от по-нататъшни атаки местните управници изграждат поредица от изкуствени острови в залива, от които да бъдат обстрелвани американските кораби. Военното минало на острова вече отдавна е минало, а Одайба днес се ползва за отдих като разполага с паркове, плаж, увеселителен парк, молове, ресторанти, телевизионни студия и копие на Статуя на свободата.

 

5. Умихотару изглежда като морска магистрала, която се простира през токийския залив и свършва в средата на морето. Оттук колите влизат в подводен тунел, който стига до Кавазаки. Комбинацията от канали и тунели на токийския залив (Aqua Line) намалява времето за пътуване от префектура Канагава до префектура Чиба с над 2 часа, тъй като заобикаля централно Токио. Шофьорите могат да паркират на остров Умихотару преди да се насладят на бриза, да посетят ресторант или да поиграят видео игри на острова.

 

6. Палм Джумейра - Дубай разполага с най-големия изкуствен остров в света - известният Палм Джумейра във формата на палма. Този строителен проект на стойност 12 млрд. долара започва през 2001 г., когато държавната компания Nakheel, изсипва 94 млн. куб. м пясък и 7 млн. тона камъни в Персийския залив. Островът може да се похвали с изкуствен риф и магистрала с осем платна.

 

7. Oстровите Амуадж в Бахрейн са само за богаташи. Строителството им приключва през 2006 г., а стойността на проекта е 1.5 млрд. долара. Островите са единственото място в Кралството, където чужденците имат право да притежават земя.