Петте смъртни гряха по време на пътешествие

Модерният човек е пътуващ човек. Но много от хората не знаят как да се държат, докато пътешестват, смята експертът по етикет Уилям Хенсън и дава няколко съвета, с които да избегнем недоволството на местните жители, на другите пътешественици и почиващи, както и на приятелите си в социалните мрежи. Ето 5 от тях, представени от сайта Lenta.ru


• Неизменното дете отзад
Пространството в самолета е малко, а хората – много. И всички са склонни да си пречат взаимно. Добре е да не стоите на пътеката между седалките, ако не се налага, пречейки на стюардесите и на другите пътници.


А ако детето отзад рита по облегалката ви? Или шумно капризничи? Това, разбира се, е неприятно, но ако му направите забележка, нарушавате етикета, дори хлапето да е в съвсем съзнателна възраст. Обърнете се към родителите – по възможност вежливо и с усмивка, с молба да успокоят детето.

 

• Дрес кодът си е дрес код
Всяка страна има правила какво е може и какво не може, докато се разхождате по улиците й. Сред най-известните правила е, че в много страни в Близкия Изток не бива да ходите разголени и това се отнася не само за жените.


Има и много по-малко известни забрани, чието нарушаване може да ви навлече големи неприятности в диапазона от гневни погледи до глоба. Добре е да помним, че…
- В Катар гамашите не се смятат за самостоятелна дреха и не могат да заменят панталоните. Но могат да се носят с пола.
- От 2011 г. в Испания бикините и плувките са позволени само на плажа. Не бива да ходите по бански до близкия бар или по магазините, без да сте облекли нещо по-съществено. В Майорка глобата за ходене по бански е 700 евро.

- В катедралата „Свети Петър” във Ватикана не бива да влизате по шорти, с къси поли и блузи без ръкави. Няма глоба, но няма да ви пуснат вътре.
- Докато се разхождате в Дубай, е желателно дрехите да покриват коленете и раменете. През 2013 г. например охраната на търговския център Марина мол раздавала на „леко” облечените туристи специални сини картички с напомняне, че трябва да „изглеждат скромно”. Не е драконовска мярка, но е унизително.
- В Тайланд бикините не са забранени, но безопасността на красивите девойки с такова облекло извън плажовете не е гарантирана. През 2014 г. премиерът Прают Чан Оча заяви, че по бикини могат да ходят само по-грозните девойки, но за другите не е сигурен. След това се извини и каза, че не искал никого да обиди, но „туристките все пак трябва да внимават”.

 

• Без нежности
В повечето мюсюлмански страни и навсякъде, където населението е религиозно, проявата на нежни чувства пред публика се смята за неприлична.
В Абу Даби например за целувка и прегръщане с половинката може да се наложи да давате обяснение в полицията.

 

• Не споделяйте радостта си
Според Хенсън възпитаният човек не пълни стените на приятелите си в социалните мрежи с подрони репортажи от турски хотел. Да пуснете 2-3 интересни снимки е нормално, но когато количеството им стане десет на ден, това вече не е съвсем прилично.


Ако вашите приятели искат да споделят всички радости от почивката с вас, щяха да дойдат с вас.


Особено непрепоръчително е да публикувате класиките в жанра „Айфеловата кула на дланта” и „собствените ви крака на фона на басейна”.

 

• Вземете разговорник
Да не знаете дори дума на местния език е неуважително към местните хора. Според него е добре да научите по време на пътуването дори само няколко думи: здравейте, довиждане, благодаря, моля, извинете, къде е тоалетната, моля ви, сметката…


В много страни говорят английски, но местните винаги ще оценят вашия опит да разговаряте на техния език, съветва Хенсън.