ВАЛЕНСИЯ

Автор: инж. Мария Кръстева
Снимки: личен архив

Инж. Мария Кръстева е почетен председател на "Бизнес Лейди клуб". Магистър по ядрена електроника и измервателна техника. Собственик на магазини "ARA” и “Caprice”, София. Собственик на магазини "Барон", Плевен. Организатор и поддръжник на множество кампании за превенция и борба с рака.

20160926 124303Обичам да обикалям света. Обичам историите и малките подробности за постройки, градове, държави, които не можеш да научиш от статиите и филмите. Искам да видя и да опитам от всичко – музеи, звездни хотели и ресторанти, улична храна, тълпа и пазари. Пътуването ме кара да се чувствам жива.

Валенсия е автономна област на Испания, наричат я „Изтокът на Испания”. Тя включва три провинции Валенсия, Кастельон и Аликанте. Сега искам да Ви разкажа за града Валенсия. Той е третият по население град в Испания, с около милион жители. Валенсия се намира на Средиземно море, където река Тулия се влива. Сърцето на Валенсия е оградено от бившето корито на река Тулия, което се е изместило след няколко опустошителни наводнения. Днес тук си седят мостовете, а под тях са направени прекрасни градини.

20160926 152700Пристанището е голямо и се експедира около една пета от износа на Испания. За туристите е любимо, защото огромните круизни кораби акустират директно и не се налага допълнително транспортиране.
Името Валенсия означава сила, мощ, енергия. Говорят се два езика – официалният испански „кастейано” и местният „валенсиано”, който се изучава задължително в училище. Във Валенсия е създадена първата печатница на Пиренейския полуостров.

Строителството, туризмът и селското стопанство водят до разцвета на града. В близост е заводът за производство на автомобилите „Форд”, а за селското стопанство казват,че е раят на цитрусовите плодове, дори портокалите са с марка „Валесиана”.

Във Валенсия има едно емблематично място – Катедралатана Валенсия. Сочена за архитектурно чудо, тя е пример закрасиво съчетаване на различни стилове. Всеки от трите портала е различен – бароков, готически и романски.
Катедралата на Валенсия е известна с това, че в нея се пази „Свещеният Граал”. Легендите и мистериите около него са безкрайно много, но се смята, че от всички места по света, това е най–достоверното местонахождение на Граала.
Историята казва, че по време на Тайната вечеря Христос взел потира – чашата за причастие, и казал: „Пийте, това е моята кръв, кръвта на Новия завет…“. Този потир нарекли „Светия Граал“. Името му в превод означава „Истинската кръв“.
Йосив Аритматейски останал в историята като човека събрал кръвта от раните на Исус в същата чаша. За него се знае, че е бил роднина и ученик на Исус.

20160926 152755Водят се много спорове как е изглеждал Светият Граал – дали е дървен, златен, сребърен, но няма нито едно точно доказателство за това.
Светият Граал в Катедралата на Валенсия е висок 17 см. и е от розов ахат, украсен с рубини и перли. Единственото достоверно е, че е изработен през първи век преди Христа, но това по никакъв начин не намалява притегателната сила на това място.

Поставен е зад бронирано стъкло, изключително осветен и наистина може да се види от всеки, но не може да се снима, по-точно не стават ясни снимки.
При посещението си в Катедралата на Валенсия през 1982 г. папа Йоан-Павел II определил потира като „следа от пребиваването на Христос на земята“. Според археолозите, Светият Граал е донесен тук през 1437 г. Преди това е укриван в испанския манастир „Сан Хуан де ла Пеня“.

В магазинчето на катедралата се продава восъчно копие на Светия Граал. Изработено е от местен скулптор от восък, перли и кристали.
Валенсия е не само история, тя е фиеста, музика и веселие. Само в област Валенсия от 15 до 19 март се провежда празникът на Фаите. Само тогава са разрешени пиратките и вярвайте всеки гърми, пее и се забавлява. От 8 до 24 часа духови оркестри обикалят по улиците и се състезават по веселие. Има състезание – за най-оригинална Фая, за най-впечатляващо пиротехническо шоу и др.

20160926 160113Сега малко история за празника. От средновековието до XIX век всяка пролет се изнасяли по улиците всички стари дюшеци, мебели от слама, всичко ползвано през зимата и ритуално ги изгаряли. Но общината забранила изгарянията в рамките на града. В началото на 2000 г. гласували закон, който разрешава боклуците да се изгарят по улиците, ако имат приемлив вид. Така започва създаването на Фаите – кукли с огромни размери, като карикатури на известни личности или символизиращи различни, човешки пороци. Това са истински произведения на изкуството, струващи милиони евро на общините, но привличащи безброй туристи. Всички Фаи се изгарят точно в 24 часа на 19-и срещу 20-и март, като Фаята – победител се изгаря 1 час по-късно. Една от по-малките като големина, но най-оригинална Фая, след гласуване от специално жури се излага в единствения в света „Музеи на Фаите” във Валенсия. Същото жури избира главният Фая, който ще запали фитила за ритуалното изгаряне. Това е голяма чест и безброй кандидати се борят за това.

Жени и мъже избрани за Фаи се обличат в традиционни носии и обикалят улиците в парадно шествие. Всеки сам си шие носиите, които не излизат евтино, около 2500 евро, а таксата за участие е около 800 евро. По традиция всяка жена Фая хвърля букет от цветя, бели или червени рози и карамфили, а мъжете Фаи ги подреждат по статуята на Дева Мария на площада пред Катедралата на Валенсия. Улиците са окичени с лампички и вечер изглежда все едно си в катедрала. Към 23.30 часа се загасва уличното осветление и започва най-невероятната заря, която може би ще видите в живота си. Малко преди края на събитието се пускат бомби, които предизвикват ударна вълна, като земетресение. За всичко е помислено – и за забавлението, и за безопасността–пожарникарите са оградили кладите, а храната и напитките са в изобилие. Преживяването трудно се описва, трябва да се види и да се почувства.
20160927 123611Всеки път се чудя, когато обикалям по света, как битовизми – наглед ежедневни действия,в случая изгарянето на боклук, могат да се превърнат в незабравим, грандиозен празник.

Пътувайте, купувайте си спомени. Всичко могат да Ви вземат в този живот, но никой не може да Ви вземе спомените.