БИО ХОТЕЛ „МОРАВСКО СЕЛО” Баркод за активна почивка, здравословна храна и туризъм

Като част от комплекса „Моравско село“, той е своеобразна екзотика сред дивната природа на Бойков рид в местността Предела на община Разлог. Създаден е като красиво единение от четири къщи за гости, отделна механа, стопанство, градина и мини футболно игрище, разположено на фона на внушителна гледка към планините Пирин и Рила. В къщите могат да се настанят от 40 до 50 човека. Био хотелът предлага и стандартни и мини двойни стаи, обичайни апартаменти и апартаменти лукс. Има варианти за приютяване и на по-големи групи. Изграждането му започва през 1998 г., а през 2011-та, вече е на шесто място в света, според класацията на вестник „Таймс“ и отреденото му място в сайта www.hostelbookers.com. Този шеметен престиж не е случаен.


Туристът, отседнал тук, може да направи нещо повече от това да принадлежи на себе си. Ако има желание и любопитство, той разполага с възможност да участва с активен труд в дейностите на биофермата, която е част от комплекса „Моравско село“. Тогава със сигурност ще почувства отделеното време не като авантюра, а като част от магията да направи нещо повече от това да се грижи за себе си. А тя се случва някак невидимо, когато просто помагаш в градината или в обора с животните на биофермата. Тогава досегът със свежестта и енергията на лехите със зеленчуци и аромата от плодовете на овошките вдига адреналина и определено извиква чувството на виталност. А доволният поглед на нахраненото лично от теб конче Етна сякаш показва, че и то е в добро настроение, и може би те приканва да го пояздиш. Кончето е сред постоянните обитатели на фермата, между които и две крави, кокошки, патици и коте. Те живеят необезпокоявани и в непосредствена близост до хората. Общуването с тях се оказва специфично и много полезно за децата. „Изобщо интересно е да си сред животни, а не сред хора! Ако искате да прекарате повече време при тях, може да си вземете гумени ботуши и работни дрехи“, припомнят домакините в био хотел „Моравско село“.


Нещо повече, те с удоволствие ориентират гостите си към незабравими преживявания с планински и алтернативен туризъм, към посещения на резервата за мечки в Белица, църквите в Добърско, Лещен, Ковачевица, Огняново, към екстремна разходка с лифта до хижа „Безбог“ и за многото други културни и природни забележителности на региона. Само на 75 км от „Моравско село“ е и едно от най-светите места в България – Рилският манастир. За любителите пък на ски туризма преимущество са близките ски писти на Кулиното, отстояща на 3 км; на Банско – на 15 км, и на Семково, Добринище – на 20 км. А за тези, които предпочитат СПА, - богатството от многото топли минерални басейни в района.


Огромна привилегия е био ресторантът на хотела, съобразен с капацитета на къщите за гости. В него туристите се наслаждават на автентичния вкус на традиционни, домашни и здравословни ястия, приготвени по подбрани рецепти с биологично чисти продукти от фермата.


Не липсва и интернет връзката на територията на целия комплекс, но „най-вероятно няма да ви потрябва, защото природата около нас предразполага към четене на книги, разговори с приятели и пълно откъсване от ежедневието“, припомнят от рецепцията на хотела.


Философията на домакините в био хотел „Моравско село“ е, че човек трябва да направи нещо повече от това да вярва в доброто и полезното. Той просто трябва да има волята да го практикува. Избирайки дестинацията му, туристът се чувства призван да направи нещо повече от това да бъде справедлив в оценката си на тукашната действителност и природна даденост, той без да иска става просто един мил човек. И прави нещо повече от това да прощава за неуюта на урбанизираната среда, в която прекарва ежедневието си. Той просто я забравя. И се пленява от нещо повече от това да мечтае, като се втурва да работи, макар и за кратко, в онези прости, но важни за живота ни земеделски дейности. После с благоговение осъзнава, че те осмислят живота на стопаните в „Моравско село“. А може би не само техния, като поминък, а и нашия - на партньори, наредени в края на хранителната верига, като просто едни консуматори, желаещи здравословна и чиста храна.


В този фокус на погледа върху смисъла и философията на пребиваването в био хотел „Моравско село“, стопаните му с техния бизнес, определено ни навеждат към доказаната с труда им истина - животът не изисква от нас да сме най-добрите, а само да даваме най-доброто от себе си.


Автор: Мариела Илиева

За резервации:
Био хотел Моравско село
Обл. Благоевград
Общ. Разлог
Местност Предела
077 43 33 33
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

More in this category: « ВАЛЕНСИЯ