БИО ХОТЕЛ „МОРАВСКО СЕЛО” Баркод за активна почивка, здравословна храна и туризъм

Като част от комплекса „Моравско село“, той е своеобразна екзотика сред дивната природа на Бойков рид в местността Предела на община Разлог. Създаден е като красиво единение от четири къщи за гости, отделна механа, стопанство, градина и мини футболно игрище, разположено на фона на внушителна гледка към планините Пирин и Рила. В къщите могат да се настанят от 40 до 50 човека. Био хотелът предлага и стандартни и мини двойни стаи, обичайни апартаменти и апартаменти лукс. Има варианти за приютяване и на по-големи групи. Изграждането му започва през 1998 г., а през 2011-та, вече е на шесто място в света, според класацията на вестник „Таймс“ и отреденото му място в сайта www.hostelbookers.com. Този шеметен престиж не е случаен.


Туристът, отседнал тук, може да направи нещо повече от това да принадлежи на себе си. Ако има желание и любопитство, той разполага с възможност да участва с активен труд в дейностите на биофермата, която е част от комплекса „Моравско село“. Тогава със сигурност ще почувства отделеното време не като авантюра, а като част от магията да направи нещо повече от това да се грижи за себе си. А тя се случва някак невидимо, когато просто помагаш в градината или в обора с животните на биофермата. Тогава досегът със свежестта и енергията на лехите със зеленчуци и аромата от плодовете на овошките вдига адреналина и определено извиква чувството на виталност. А доволният поглед на нахраненото лично от теб конче Етна сякаш показва, че и то е в добро настроение, и може би те приканва да го пояздиш. Кончето е сред постоянните обитатели на фермата, между които и две крави, кокошки, патици и коте. Те живеят необезпокоявани и в непосредствена близост до хората. Общуването с тях се оказва специфично и много полезно за децата. „Изобщо интересно е да си сред животни, а не сред хора! Ако искате да прекарате повече време при тях, може да си вземете гумени ботуши и работни дрехи“, припомнят домакините в био хотел „Моравско село“.


Нещо повече, те с удоволствие ориентират гостите си към незабравими преживявания с планински и алтернативен туризъм, към посещения на резервата за мечки в Белица, църквите в Добърско, Лещен, Ковачевица, Огняново, към екстремна разходка с лифта до хижа „Безбог“ и за многото други културни и природни забележителности на региона. Само на 75 км от „Моравско село“ е и едно от най-светите места в България – Рилският манастир. За любителите пък на ски туризма преимущество са близките ски писти на Кулиното, отстояща на 3 км; на Банско – на 15 км, и на Семково, Добринище – на 20 км. А за тези, които предпочитат СПА, - богатството от многото топли минерални басейни в района.


Огромна привилегия е био ресторантът на хотела, съобразен с капацитета на къщите за гости. В него туристите се наслаждават на автентичния вкус на традиционни, домашни и здравословни ястия, приготвени по подбрани рецепти с биологично чисти продукти от фермата.


Не липсва и интернет връзката на територията на целия комплекс, но „най-вероятно няма да ви потрябва, защото природата около нас предразполага към четене на книги, разговори с приятели и пълно откъсване от ежедневието“, припомнят от рецепцията на хотела.


Философията на домакините в био хотел „Моравско село“ е, че човек трябва да направи нещо повече от това да вярва в доброто и полезното. Той просто трябва да има волята да го практикува. Избирайки дестинацията му, туристът се чувства призван да направи нещо повече от това да бъде справедлив в оценката си на тукашната действителност и природна даденост, той без да иска става просто един мил човек. И прави нещо повече от това да прощава за неуюта на урбанизираната среда, в която прекарва ежедневието си. Той просто я забравя. И се пленява от нещо повече от това да мечтае, като се втурва да работи, макар и за кратко, в онези прости, но важни за живота ни земеделски дейности. После с благоговение осъзнава, че те осмислят живота на стопаните в „Моравско село“. А може би не само техния, като поминък, а и нашия - на партньори, наредени в края на хранителната верига, като просто едни консуматори, желаещи здравословна и чиста храна.


В този фокус на погледа върху смисъла и философията на пребиваването в био хотел „Моравско село“, стопаните му с техния бизнес, определено ни навеждат към доказаната с труда им истина - животът не изисква от нас да сме най-добрите, а само да даваме най-доброто от себе си.


Автор: Мариела Илиева

За резервации:
Био хотел Моравско село
Обл. Благоевград
Общ. Разлог
Местност Предела
077 43 33 33
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.