ЕЛ КАМИНО

Автор: инж. Мария Кръстева
Снимки: личен архив


Инж. Мария Кръстева е почетен–председател на "Бизнес Лейди клуб". Магистър по ядрена електроника и измервателна техника, частен консултант по радиационни фонове, собственик на магазини за ортопедични обувки и стелки .Представител за България на три бранда за ортопедични стелки и козметика за обувки. Организатор и поддръжник на множество кампании за превенция и борба с рака. Страстен пътешествиник и пътеписец.

Обичам да обикалям света. Обичам историите и малките подробности за постройки, градове, държави, които не можеш да научиш от статиите и филмите. Искам да видя и да опитам от всичко: музеи, звездни хотели и ресторанти, улична храна, тълпа и пазари. Пътуването ме кара да се чувствам жива.

Този път ще разкажа за Ел Камино, пътя на поклонниците, или по-точно пътя към себе си. Аз не съм набожна, но както ми каза преди години дядо владика Николай “ние не сме набожни ,ние сме вярващи“. Аз съм вярваща ,че трябва да се правят добри неща, че във всеки от нас има добро и зло, но е по-важно , кое ще предизвикаш, кое ще извадиш от човека. Ел Камино е изпитание и на духа и на тялото. Това не е екскурзия, за мен беше пътя и аз. Може да вървите в група, да си говорите, но повечето време си общуваш само с мислите си. Сега малко факти и история. През 1987 г Камин остава първият Европейски културен маршрут, който е обявен от Съвета на Европа, а през 1993 г влиза и в Списъкана ЮНЕСКО за Световното културно наследство. Три са най-посещаваните поклоннчески, католически маршрути в света , Йерусалим, Рим и Сантяго де Компостела, наричан Ел Камино. Той е древна поклонническа мрежа от пътища, крайната точка на които е катедралата в Сантяго де Компостела. Най-популярният от тях е френски маршрут, който тръгва от малко селце във Франция – Сан Жан Пиердьо Пор. Съществуват и други маршрути като северния, английския, португалския и др.. Може да го измините пеш, на кон или с колело. В наши дни ,дори да изминеш 100 км. пеш или 200 с колело си пилигрим (поклонник) и получаваш сертификат в крайната точка на пътя ,катедралата Сантяго де Компостела. Сертификатът се издава още от Средновековието и доднес е запазил същия текст. Свещеният път Каминосе прославил през 12 в. от кастилските и арагонските монарси. Тогава се създава войнстващият, религиозен Орден на Сантяго от група кастилски рицари. Неговата цел е да подпомага и закриля пилигримите.

Твърди се,че в Испания в катедралата на Сантяго де Компостела, се пазят мощите на Свети Яков Зеведеев-Сантяго. СветиЯков е един от дванадесетте апостоли на ИисусХристос. Брат е на любимия Христов ученик свети апостол и евангелист Йоан Богослов. Двамата братя се родили и израснали в праведно, юдейско семейство. Били са рибари. Семейството е било заможно. Бащата Зеведей не само имал собствен риболовен кораб, но и зползувал и наемнир аботници-рибари. Тяхната майка, Саломия, била една от първите жени, които повярвали в Христа. Тя често придружавала Христос в неговите пътувания из Палестина. Помагала с материални средства. Била е свидетелка на кръстните страдания, смъртта и погребението на Христа. Тя е била в групата на жените мироносици, които – според то гавашния обичай – в първия ден на седмицата (неделя) отишли рано на гроба, за да помажат с аромати тялото на Христос. Свети Яков водел бурни спорове с Христос и другите апостоли, затова го наричали „Синът на гръмотевицата“. Цар Ирод го посича с меч през 44г. и така Яков Зеведеев е първият мъченик за вярата от дванадесетте апостоли. Според преданието двама от неговите ученици Атанас и Теодор пренесли тялотому с лодка от Йерусалим през Средиземно море до Галисия. където го погребали, но точното място е забравено през вековете. Гробът на Сантяго е открит случайно през 19 век от отшелника Пелагиус. Твърдял че Бог го водел, той само следвал пътя осветен от необичайно, ярка звезда. Такаидва и иметонаград Компостела – „Полето на звездата”. В чест на апостол Яков е наречена столицата на Чили-Сантяго де Чиле, а също и много градове на Иберийския полуостров и в Латинска Америка.

Три са основните символи на Пътяна св.Яков – тояга, мида и кратунка за вода. Те са изобразени и на съвременния поклоннически паспорт. Тоягата и кратунката за вода сега са сменени с туристически щеки и бутилки, но мидата е неизменна. Първите пилигрими са я ползвали за загребване или като чинийка за храна. По пътя е можело да поискаш храна от всеки ,колкото събира мидата и никой нямал право да откаже. Носели са я на шапките си ,като отличителен знак, а сега е върху раницата. Мидата ви води през целия път, ще я видите върху пътя, върху стените на къщите, следвайте я. Дори да се заблудите местните хора ,ще ви упътят. Има много легенди как е станала символ. Св.Яков спасил давещ се благородник ,когато го извадил на брега ,той бил покрит целия с миди. Другаверсия е ,че при пренасянето с лодка, мощите на Св. Яков паднали във водата и след време приливът ги изнесъл набрега. Те били на пълно съхранени ,защото мидите ги покривали. Има и друго предание, несвързано с мидите, че тленните останки на Яков са превозени с талига, теглена от диви биволи, които били опитомени само с едно покръстване. Много хора смятат, че мидата е символ, заради линиите, които приличат на лъчи и се събират в основата и,както многото пътища се събират в катедралата на Сантяго де Кампостела. Поверието е ,че мидата е не само символ, тя е закрилата на Светеца по пътя Ел Камино.

Започвайки пътя Ел Камино забравете лукса, грима, прическите. Вземете си слънцезащитен крем 50 фактор, поне два чифта удобни обувки, 2-3 панталона, 2-3 тениски, мек пуловер, яке, 3-4 чифта чорапи и бельо, шал, дълъг дъждобран, фенерче, сапун, безопасни игли, малко лекарства, вода 2 шишета по 500 мл. По пътя има много чешми с хубава вода. Раницата да не тежи повече от 5-6 килограма. Не забравяйте да сивземете поклоннически паспорт и давибиятпечат от мястото, което сте сиизбрали да тръгнете. Следтовавсекиден, си събирайте по един печат, защото по печатите се следи за колко време сте извървяли пътя и в самите албергета гледатп оследния печат.

Това не е път за капризните,но си заслужава всяка стъпка и всяка несгода. Спи се в специални хижи наричани –албергета, разположени в селца на 20-25 км.Ще ги познаете по бронзовата мида. Цената на нощувката е символична от 3 до 15 евро ,или безплатна, или като правите дарение колкото прецените. В спалните има двуетажни легла за повечко хора. Може да си готвите или да хапнете в селцето.

На около 3км. от финала виждате за първи път катедралата на Сантяго де Компостела.

Катедралатана Сантягоде Компостелае започнатапрез 1075 от крал Анфонсо Шести, намястотонабазиликаот ІХ в., коятобилаограбена и разрушена от маврите, като камбанитеи са отнесени в Кордоба.Завършена е 1211г. като е обогатявана и от вътре и от вън през вековете. Бароковата фасада наричана фасадата Обрадойро е добавена от местен архитект Фернандо Касас в средата на 18 век. Тя покрива и защитава оригиналната Врата на Славата издълбана от камък през 1188г. от майстор Матео. Вратата на Славата се смята за едно от най-красивите произведения на средновековието. От докосванията на поклонниците през всичките тези години са се образували ямички в камъните.

Интериорът е романски с два коридора и сводести тавани, с много параклиси. Преди олтара е бил романски,но е заменен с бароков изработен от Доминго Антонио де Андраде. На главния олтар е изобразен св. Яков по три начина като учител на Христовата вяра, като поклонник и като убиецна маврите. Точно под олтара в сребърен ковчег са положени мощите на свети Яков. заветната цел на всеки пилигрим.

Ел Камино е избор,не е сгради,не е класическа екскурзия,не е точно и история.Може би е приключение.Аз изминах само 100км.Истината е,че Ел Камино ми предстои.Ще завърша тази стетия както винаги. Смятам,че най-добре похарчените пари са за да опознаваме нови места, история,легенди и бит.Купувайте си спомени и преживявания,никой не може да ви ги вземе,можете само да ги споделяте.Да обогатявате познанието на други хора,но те не намаляват и винаги си остават ваши ,да ви топлят душата.