ЯМАЙКА – земята на вечнозелените тропически гори и лазурни плажове

Сигурно се питате къде ли ще ви отведeм този път!? Навярно се обзалагате, че пак ще е някое топло кътче, друга частица от красивата ни планета. Така е. Идва пролет и всеки започва да крои планове за дългоочакваната почивка.

В тази страна климатът е тропически. Там винаги е лято и слънцето къпе всичко в светлина. Средните температури през летните месеци са само с не повече от 27-28 градуса. Въпреки че там винаги е лято няма да ви измъчват непосилни горещини, тъй като прохладният морски бриз ще ви обгръща приятно през целия ден.

Коя е дестинацията, която сме избрали този път за Вашата разходка? Ще ви отведем в земя с приказни ландшафти, вечнозелени тропически гори, водопади, планини и къпещи се в слънце плажове... Остров, в сърцето на Карибско море, южно от Куба с площ около 11 000 кв. км. В източните му части е планината Блу Маунтин, с най-високата си точка от 2256 м. Чува се английска реч и местният диалект креол, долавя се музика - реге, предлагат ви ром ...

jamaica-1Да, намирате се в Ямайка. За повечето от нас Ямайка предизвиква няколко мигновени асоциации: Боб Марли, раста, марихуана, карибски пирати, разбира се не е задължително да са подредени точно в този ред.

Да се пренесем назад във времето - 15 век. Туземците в Ямайка са били индианците араваки. Живеели са мирно без да подозират какво ще им се случи след години. През 1494 г., плувайки към бреговете на Америка, по времето на втората си експедиция Христофор Колумб открива острова и в чест на испанското кралското семейство нарича тази земя на Фердинанд и Изабела. Но името не устоява във времето и думата с индиански произход “хамайка”, която означава земя на изворите остава и до днес като название на това прекрасно място. Местните жители не случайно са дали това име на земята си, защото в Ямайка има над 120 реки.

jamaica4Години по-късно, през 1510 г. в Ямайка се появяват испанските колонизатори, които коренно променят етническия облик на острова. Местното население араваки било почти унищожено чрез робство, болести и войни. На острова били пренесени първите африкански роби за работа на плантациите със захарна тръстика. През 1670 г. Великобритания слага ръка на този къс земя. По тези времена островът се превръща в процъфтяваща база на морските пирати. Тези които обичат историите за тях вероятно знаят, че Порт Роял е останал в историята, като едно от най-големите свърталища на морските вълци. В онези времена, по тесните улички на града е можело да се продаде и купи всичко: от злато и брилянти до човешки живот. Интересен факт от историята е, че известният пират - капитан Морган, от който треперели всички кораби, плаващи в карибските води е бил провъзгласен от английската корона за вицегубернатор на Ямайка. По това време Морган купил обширни плантации и стотици роби. Краят на живота си той прекарал спокойно във вицегубернаторския си дом. Пиратът бил погребан с почести на гробището в Порт Роял. Според завещанието му, придобитите от грабежи богатства, оставали в наследство на жена му и сина му. Няколко десетилетия по-късно капиталите на семейство Морган се пренасочили от Ямайка в Северна Америка. Неговите потомци отдавна са овладели много по-съвършени оръдия на грабежа за разлика от примитивните похвати на своя дядо. Верни на семейната традиция и до ден днешен наследниците на Морган винаги кръщават своите разкошни яхти с името „Корсар”.
През 1692 г., след земетресение, градът на пиратите потънал в морето на 15 метра дълбочина. За годините, през които Великобритания е доминирала над Ямайка, страната се е превърнала в един от водещите в света износители на захар и един от най-големите пазари на роби. През 1959 г. Ямайка получава правото си на самоуправление, а през 1962 г. става независима държава.

jamaica3Това е накратко историята на тази държава-остров. Етническото население към момента е в голям процент африканци, мулати и много малка част от етноса са индийци, китайци, англичани и др. Културата е своеобразна смес от африкански, англо-ирландски и испански традиции. Усещат се и нотки от културното наследство на изчезналите араваки.

През 1930 г. възниква движение от панафрикански тип - растафари, за краткост наричано раста, което и към момента има своите привърженици на местна почва и по целия свят. За него е характерен пацифизмът, активният стремеж към духовно преобразяване, музиката реге и ритуалното пушене на марихуана. За популярността на раста допринася легендарният певец Боб Марли (1945 г. – 1981 г.) Ако сте негови почитатели можете да посетите дома му в столицата Кингстън, който е превърнат в музей.

Като цяло Кингстън е подходящо място за привържениците на познавателния туризъм. Градът е бил основан през 1692 г., но през 1907 г. и той е бил почти напълно разрушен в следствие на земетресение, като след това е изграждан наново. Това допринася за сравнително модерния вид на столицата, за новите сгради, чистите улици и съвременните жилищни квартали. Само южната част на града е запазила своя автентичен облик с домове и сгради, построени в колониалната епоха. Интерес за туристите могат да представялват националният исторически музей, африканският музей, музеят на арaваките, зоологическият музей, музеят по геология и музеят по естествознание.

Ако след всичките тези музеи не сте се пренаситили може да посетите кралския дом, института в Ямайка, националния театър на танца и др. интересни места. Не се съмнявам, че вашето внимание ще бъде привлечено и от уличните музиканти, които изпълняват традиционното реге, както и от шумните и шарени пазари.

Jamaica5Ако се разходите на 90 км. западно от Кингстън, ще посетите курортът Мандевил, където може да се полюбувате на старинните автомобили в музея и да разгледате старинната църква, която се намира там.

За тези от вас, които държат на разкоша са подходящи Монтего Бей и Негрил - два бързо развиващи се курортни комплекса. Те примамват туристите с ослепителни плажове, с много възможности за развлечения като сърфинг, подводен спорт, голф и екскурзии из планините на Ямайка. За разлика от Кингстън, където се намира едно от най-големите естествени пристанища в света, Негрил е един от най-екологично чистите курорти, защото там няма нито едно промишлено предприятие и местните жители активно пазят чистотата на своя рай.

jamaica1Обичате ли кафе? Да бъдете в Ямайка и да не да опитате от популярната марка кафе “Блу Маунтин”, кръстено на едноименната планина в страната, ще бъде голям пропуск. За почитателите на високоградусните напитки ще бъде истинско преживяване да дегустират от прочутия ямайския ром и да посетят двата големи завода, в които той се вари, филтрира и бутилира. Тези заводи работят със съвременна техника и може би по-голям интерес за туриста ще представляват малките цехове на острова, където все още може да се види процесът на направа на напитката, непроменен във времето от новите технологии. Местните жители са изключително гостоприемни и с удоволствие ще ви разведат из цеховете и ще ви запознаят с тънкостите на технологията за приготвяне на ром: от варенето на захарната тръстика до получаване на напитката с различен вкус, цвят и аромат.

Ако огладнеете, местните жители, също така с удоволствие биха приготвили за вас някое от националните им ястия, за които трябва да проявите търпение, защото се готвят дълго, на ниски печки пред домовете им. Много от тези ястия са чужди за нашия вкус и стомашна система, затова имайте предвид, че могат да предизвикат неразположения. Това не бива да ви притеснява, защото в Ямайка има и множество квалитетни ресторанти за всеки вкус.

Ако не можете да устоите на изкушението да опитате от местните екзотични плодове като папая, авокадо, гуава, то непременно проверете дали тези плодове са хубаво измити. Всичко това можете да платите с американски долари, но и с местната валута ямайски долар, който е равен на 100 американски цента. В повечето магазини стоките са с фиксирани цени, но да се пазарите е в реда на нещата за повечето собственици на малки улични магазинчета и сергии по пазарчетата. Имайте предвид, че някои търговци нарочно завишават цените и в тези случаи не бързайте да пазарувате преди да проучите как стоят нещата и на останалите места. Препоръчваме ви да си носите и дребни суми, в случай, че търговците нямат дребни да ви върнат, а за по-високите цени обезателно си искайте отстъпка.

Въпреки, че туристите не са рядкост в Ямайка бъдете предпазливи по отношение на своята безопасност в широк аспект. Като всички курортни местенца и там има дребни мошеници, както и висок процент на болни от венерически заболявания. Ще бъде полезно за вас, преди да отпътувате за Ямайка да се консултирате с личния си лекар за някои медикаменти от първа необходимост, както и ваксини, които биха били препоръчителни.

Надяваме се на фона на отиващата си зима в България да сме ви заинтригували с тази интересна разходка и да сме Ви създали ведро и слънчево настроение.