Парк Аязмото – кътче рай в България

Виноaвник за това парк Аязмото да съществува днес е митрополит Методи Кусев, по чиято идея през 1895 г. е организирана първата кампания за залесяване. Така почти голият Ахмак баир се превръща в прекрасна градина с уникални за България дървесни видове, внесени от Ливан, Турция, Гърция, Испания, Италия. Алеи, огромни зелени пространства и каменни стъпала чертаят пътеки за откривателство в парка, където всеки може да открие своето любимо място.


Разходка из парка = пътуване по света


В парка можете да видите повече от 50 вида екзотични дървета и храсти от най-различни части на света. Особен интерес представляват алепският бор, алепският дъб, лавровото дърво, моливното дърво, райската ябълка, гинко билоба и др.


Спортен полуден и културни вечери


Време е да се поизпотите малко – изборът е между четири игрища за бадминтон, тенис кортове и едно многофункционално спортно игрище. Има и детски площадки, тук се намира и летният театър на Стара Загора – защото летните вечери са по-интересни с представления и концерти под звездите.


На територията на парка се намира сградата на обсерваторията на БАН, както и малък хотел с ресторант и кафене.


Параклисът


24581 650  3В самото сърце на парка се намира параклисът “Св. Теодор Тирон”. Смята се, че това е място с особен енергиен заряд. Тук се намира и гробът на митрополит Методи Кусев – създал този парк и останал завинаги в него.


Зоопаркът


Сред зеленината на парка се намира и Зоопаркът на Стара Загора – най-големият по площ в България и един от най-добре поддържаните. В него можете да видите над 80 вида животни от цял свят.


Залата на смеха


В Залата на смеха в парка всеки може да приложи бърза смехотерапия с 15-те криви огледала.


Паркът е разположен на южния склон на Сърнена Средна гора и част от територията му представлява паметник на парковото и градинското изкуство от национално значение.