Свещенна хармония на о.Бали

Здравословният живот включва поддържане на хармонично единство между ума, духа и тялото. Нека се поучим как най-добре да стимулираме това единство като се обърнем към една древна цивилизация, която умело ги съчетава и хармонизира. Нека се докоснем за миг до духа, царящ на един живописен тропически остров в Индонезийския архипелаг. Той си има активни вулкани, реещи се в облаците, терасирани оризови склонове, гъсти джунгли, дълги пясъчни плажове, топла синя вода и приятелски настроени хора.

 

Бали е известен с танците, скулптурата, живописта, богатата история и религиозните тайнства. Един остров, който не спи – всяка нощ е празничен карнавал. Фестивалите, които са всекидневие за Бали честват раждането, смъртта и… прераждането. Балийците се радват, че са запазили своята култура Хинди, въпреки инвазията на Исляма в Индонезия. Бали е известен и като "Остров на хилядата храма".

 

При Балийците има стриктно правило за кръщаване на новородените – първото дете се нарича - Wayan, второто - Made, третото - Nyoman, четвъртото – Ketu. Това са всичките четири имена, които съществуват на о. Бали.

 

Растителен и животински свят

 

Балийци ценят своята красива природа и знаят как да й се радват. Растителни видове в Бали се характеризират с голямо разнообразие и между тях може да се срещнат акация, карамфил, мангрово дърво, кокосови палми, бамбук и много други, както и много цветя наоколо. Въздухът мирише на хибискус, жасмин, водни лилии, магнолия и орхидея.

 

Слоновете и тигрите не населяват Бали от началото на този век. Животинското разнообразие е представено от маймуни, цибетки, над 300 вида птици като рибарчета, бекас, чапла, кукувица, лястовица, врабче, скорец. Морското животинско разнообразие също е голямо.

 

Най-добрите вълни и плажове за сърф може да се открият в западната част на острова, а източната на свой ред предлага удобства и спокойствие за семейните плажове със своите гладки морски повърхности и бели пясъци. Бали ви предлага и възможност да се гмурнете и да разгледате невероятните коралови рифове на Nusa Penida.

 

1-1Култура и история

 

Балийци се грижат за своя здрав дух като не спират да почитат своите предци и да вярват в доброто начало. Не случайно Бали се нарича „Островът на хилядата храма”. Местните са си осигурили хиляди места за уединение или както ние ще кажем – успяват да практикуват анти-стрес терапиите по всяко време и навсякъде. Твърди се, че храмовете в Бали са дори повече отколкото самите домове. Религиозните места в Бали надвишават 10000. Тези безлюдни храмове се превръщат в многолюдни места по време на фестивалите и там може да видите стотици хора, които танцуват, пеят и се веселят. По това време се организира и боя с петли и хазартните игри. Всеки от храмовете е обърнат към планина, морето или изгрева. Ще ви разкажем за някои от по-известните храмове, които е хубаво да посетите, когато отидете в Бали.

 

Храма „Пура Бесаких“

 

Той е на 1000 години и се нарича „Храмът-майка на Бали”. Кръстен на Бога-дракон, за който се смята, че населява тази планина. Този храм е мястото, където на Бога могат да се помолят Индуси от всички касти. Намира се на 950 м., на ръба на вулкана Агунг. Състой се от 18 различни олтара, принадлежащи на различни регенства и касти и ограждащи трите главни храма, посветени на Шива, Брахма и Вишну. Постарайте се да отидете преди 9 часа, когато все още не са започнали да пристигат автобусите с туристи и се насладете на спокойната Балийска утрин.

 

Пещерата на слона

 

Води началото си от 11 век и се намира в западния край на селото Бедулу на 6 километра от Убуд. След разрушаването на пещерата от природни бедствия, тя бива отново открита през 1923 от група холандски археолози. Това е мястото за почитане на Лорд Ганеша – индуски бог на знанието и мъдростта, изобразяван със слонска глава и четири ръце.

 

„Garuda Wisnu Kencana Monument“

 

Първоначално изоставен варовиков паметник, понастоящем тази културна реликва се сравнява по важност със Спящия Буда в Тайланд или Големия Буда в Хонг-Конг. Там може да видите амфитеатър и ресторанти и задължително трябва да наблюдавате залеза, който потъва във варовиковите скали. Намира се в южната част на Бали.

 

Храмът „Goa Lawah“

 

Това е пещера, която е пълна с прилепи и се смята, че води до Храма Besakih. Свещено място за Брахма.

 

Gunung Kawi (издълбано в планината) е индуски храм от 10-ти век, разположен в кралството Gianyar. След като слезете по 300 каменни стъпала, пред вас ще се открие чудна долина с десет седемметрови паметника, издълбани в скалите. Четири от западната страна, пет от източната страна на реката и на юг през долината още един. Смята се, че това са свещените гробници на кралските наложници и семейството му.

 

Pura Blanjong е построен като празен гроб на Sri Kesari Warmadewa и чества неговото пътуване на изток. Това е паметник с археологическа и архитектурна ценност.

 

Лунният храм

 

Името идва от бронзовата некара, която се съхранява в него и се смята за най-ценната за Индонезия реликва от Брозновата ера.

 

Pura Petitenget е храм, известен със своята легенда. Счита се, че този паметник е едно от деветте очи построени през 11 век от Empu Kuturan, който донесъл в Бали религиозния закон и спомогнал за изграждането на традиционните села. За деветте очи се смята, че предпазват острова от юг. Според друга легенда това е храмът на тайната кутия – име, носещо началото си от един свещен човек от Ява, дошъл на острова да учи местните на добри обноски. Той носел и кутия, която оставил тук, когато си тръгнал. Балийците не се осмелявали да я отворят или докоснат и затова построили храм около нея.

 

Pura Samuan Tiga е бил кралски храм. Означава три срещи или място за срещи между Бог, божествата и светците. Тук е и годишната сцена за най-стария Балийски индуски ритуал. Siat Sampian (Sampian War) се провежда на 10-тата пълна луна през април и се изпълнява от над 200 мъже и дузини жени, които се нападат един друг чрез съоръжения от млади кокосови листа, наречени sampian.

 

1-2Pura Tirta Empul

 

Свързва се с кристално чист поток, който се използва като свещена вода за много религиозни церемонии. Смята се, че този поток е създаден от бог Ингра, за да възвърне силите си, отровени от могъщия зъл крал Mayadanawa. Има няколко правоъгълни басейна, къде от над 1000 години Балийците идват да се къпят за здраве и духовно благополучие.

 

Taman Ayun Temple е съставен от величествени пагоди, символизиращи свещената планина Махамеру. На неговия фестивален ден стотици жени идват в храма и носят цветни дарове.

 

Tanah Lot Temple (Танах Лот) е храмът, построен от един от последните проповедници от Ява, дошъл по тези земи 16-ти век. Храмът се намира на висока скала, заобграден от морето и почита защитните духове на морето. Отровните морски змии, които се намират в пещерите в основата на скалистия остров се смятат за пазители на храма срещу нашественици и зли духове. Този храм е най-красив през късния следобед, когато е само силует.

 

Uluwatu Temple

 

Това е най-живописният храм, разположен върху високите скали над Индийския океан. Посветен на духовете на морето, този храм е архитектурно чудо в черните коралови скали с много живописни гледки. Това е едно от най-популярните места да се наблюдава залеза. Почти всеки храм има свой специален празник (одалан).

 

Освен тези културни забележителности всяка къща си има свой храм – място за почивка на духовете на рода. Дори оризището си има храм на Dewi Sri (богинята на ориза). Всяко село има три храма - Pura Puseh (посветено на предците на селото), Pura Desa – за официални събирания , Pura Dalem – храмът на смъртта, посветен на божествата на смъртта и кремацията. Ngaben (церемонията по кремацията) е много важна за Балийската култура и представлява пренасянето на покойника от смъртта към следващия живот. Трупът се поставя в ковчег и след това в саркофаг, след което се взима от свещения огън, за да се изгори трупа, изпращайки го в следващия живот да се подготвя за бъдещото прераждане. Тук не се леят сълзи за покойниците, тъй като се смята, че те отиват на по-добро място.