Мисис България Свят 2018 Яна Средкова за храната, която ни лекува

Интервю на Вероника Илиева с Яна Средкова
Снимки: личен архив
В даден момент от живота си всеки се спира и се запитва „Грижа ли се за себе си, за тялото и духа си?“.

Дали ще е момент на себеосъзнаване, или драматична случка, замислиш ли се за себе си и начина, по който се отнасяш към физическото си състояние, непременно трябва да обърнеш внимание на храненето си.

Това се случва при Яна Средкова. Преди години тя разбира, че синът й Иван, който е на 3 години има здравословен проблем. Според лекарите страда от аутизъм, но диагнозата не е категорична. Сигурно е само, че има наличие на тежки метали в мозъка в следствие на поставена ваксина. Лекарите не могат да помогнат и Яна решава да използва храната като лекарство и така да помогне на детето си. Чрез балансирани храни и безглутенови ястия показателите на момченцето се подобряват и то започва да се чувства по-добре.

През ноември 2017, Яна се записва в програма “Нова клетка“, за да научи още много и полезни съвети за здравословния начин на хранене. Така за 8 месеца тя успява да се излекува от поставената преди 15 години диагноза „Хашимото“ и хвърля всички лекарства.

След като вижда положителните резултати от собственото си лекуване и това на сина си, Яна запретва ръкави и от строгите тоалети, като мениджър на голям столичен детски център, слага престилката. Първоначално готви за семейството си и близки приятели, но постепенно кръгът от хора, които искат да са във форма, чрез правилно хранене става все по-голям. Расте и списъкът от вкусни и полезни специалитети, които Яна приготвя. Така се ражда и Green Basket - марката, която създава с любов и отношение към храната. Така се появява и едноименния кулинарен магазин в столичния квартал „Изток“, който предлага на своите клиенти безглутенови, веган и здравословни ястия. Това е кухнята, в която има белтъчини, въглехидрати, мазнини и минерали в правилно съотношение. Не се използва захар, почти липсва и сол - овкусява всичко на принципа на комбинацията от подправки и билки.

Яна Средкова спечели титлата Мисис България Свят 2018. В юбилейното издание - 20 години Мисис България, на престижния конкурс за омъжени дами, Яна Средкова заслужи да грабне златна лента и корона. Новата Мисис България Свят спечели журито с деликатност, чар и класа, формирани от пътя й дотук. Като майка на три деца, тя сподели че държи на личния пример и се застъпва за благородни каузи, прокламиращи любов и човечност.

Яна, възможно ли е храната да лекува?
Разбира се! Всеизвестен е факта, че ние сме това, което ядем. За мен здравословното хранене е начин на живот. Не мисля, че е мода, а по-скоро необходимост. Това е кухнята, в която има белтъчини, въглехидрати, мазнини и минерали в правилно съотношение. А, когато го постигнем и приемаме такъв тип храна, организма и клетките в него се изпълват с кислород и се задействат механизми, чрез които всичките ни органи работят правилно и в синхрон. Клетките произвеждат необходимите количества вода и ние се чустваме добре и пълни с енергия.


Каква е каузата Ви?
Да създавам рецепти с много любов и отношение към храната. Всичко е съобразено с нуждите на тялото и поддържане на естетична линия при дамите и господата.

Каква е храната, която приготвяте в Green Basket? За кого е подходяща?
При мен подготвяме храна, както за специфичните нужди на хората, които се хранят без глутен, така и „стандартни” - закуски и ястия, за хора, които не спазват режими. Всичко се приготвя с висококачествени продукти, не правим компромис, когато става въпрос за храна.

Много хора си мислят, че здравословната храна не е вкусна. Какво ще им отговорите?
Че това, категорично не е вярно. Храната е вкусна, когато сме постигнали баланса, за който говорим в предишните въпроси.

Как замествате солта в храната?
Овкусявам всичко на принципа на комбинацията от подправки и билки. Те самите съдържат соли, а тяхното извличане става чрез кратка термична обработка. Храната се приготвя бързо – 5-7 минути, за да се запазят ценните витамини и минерали, и за да се засили по естествен път метаболизмът в организма. Нищо не се пържи, само се вари, задушава и пече.

Много се внимава с мазнините. При балансираните храни те са само 30% от общото енергийно съдържание за възрастни, и 32% при децата. Последните проучвания показват, че консумацията на мазнини в България е 37%. Харесвам и обичам работата си! Харесва ми да виждам хората доволни и щастливи от това, което успявам да приготвя за тях с любов и отношение към храната.

Как преминахте през трансформациите на различните женски роли – мениджър, майка, готвач, предприемач и Мисис България Свят 2018? В коя се чувствате най-добре?
Чувствам се добре във всички, но гледам да не губя синхрон и кондиция. Ежедневието ми е много натоварено, но се стремя да подреждам задачите си по важност и така да успявам на всички фронтове

Като Мисис България Свят 2018, какви са каузите, които отстоявате?
Да имаш корона, това е много отговорна задача, не трябва само да си красив и да изглеждаш добре, защото малко или много си под светлините на прожекторите, но и преди да бъда коронясана за мисис се занимавах много с благотворителни каузи. Подкрепям ин витро фондациите в България. Много съм щастлива, когато видя, че труда и усилията, които полагам за събиране на средства за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми се увенчават с успехи – веднъж когато са набрани необходимите средства и следващия етап, когато ин витрото е успешно и имаме едно здраво родено бебенце.


Дайте съвет на читателите ни как да се хранят здравословно?
Ами за да се храниш здравословно първо трябва да се чувстваш готов, да следваш някои по основни правила. На първо място, да се консумира качествена храна, след това да се търси баланса и правилното съотношение, да консумират повече „жива“ храна- плодове, зеленчуци, ядки, супер храни. Да намалят животинските мазнини и употребата на захарни изделия. Всичко е много лесно и просто, когато имаме воля и желание да го направим!