Био земеделието е най-естествения и здравословен начин за отглеждане на вкусна и здравословна храна

Интервю на Вероника Илиева
Инж. Агр. Здравка Смиленова има 35-годишен опит в земеделието. Тя е създател и управител на „Амитица“ ООД и „Моравско село“ ЕООД. В живота и бизнеса си, винаги е била водена от идеята за здравето на хората и природата. Разгръща своята дейност в различните сфери на биологичното – от препарати за растителна защита и цялостна грижа за производителите, до собствено производство в сертифицираната БИО ферма. Не на последно място е био хотел „Моравско село“ въплътил идеята за хармонията между човек и природа, оценен високо класирайки се на 6-то място в света в класацията на вестник “Таймс”.
1. Инж. Агр. Здравка Смиленова, вашата фирма Амитица ООД получи отличието Компания на годината’17 за „УСПЕШНИ ПРАКТИКИ В РАСТИТЕЛНАТА ЗАЩИТА И БИОЗЕМЕДЕЛИЕТО” в категория ЗЕМЕДЕЛИЕ в годишните награди на сп. и клуб Business lady и сп. Bulgaria BUSINESS Review. Поздравления! Разкажете ни за вашата кауза.

Първо бих искала да благодаря, от свое име и от името на целия екип на „Амитица“, за това признание!
Ние вярваме, че добрият живот е съвкупност от много неща, едно от най-важните от които е връзката с природата. Тя може да има много измерения и ние осигуряваме на нашите клиенти достъп до всички тях: здравословна храна, идваща от нашата био ферма, истинска почивка в хотел „Моравско село“, както и био алтернатива на употребата на вредни химикали в земеделието с продуктите ни за растителна защита.
Стараем се да изграждаме мостове, положени върху солидни основи, свързващи целия производствен цикъл на биоземеделието – от подготовката на земята, през използване на най-качествените семена и естествена, сертифицирана растителна защита, чак до домовете и трапезите на всички, обичащи вкусна и най-вече здравословна био храна.
Нашата кауза е да бъдем там където са нашите клиенти - да им осигуряваме качество и винаги съвършени резултати.

2. Какви са практиките, с които заслужихте такова признание?

Смятам, че добрата работа се отплаща. През годините старанието и всеотдайността на всички в екипа допринесе за това да се наложим като марка, да покажем качеството на всички продукти и услуги, които предлагаме и да се докажем като верен приятел за земеделците, грижовен домакин на почиващите и лоялен партньор на всички, с които работим.
Най-ценното от всичко е честността, отличното изпълнение и истинското качество, което говори само за себе си. Друг компонент е стремежа към развитие, ние в „Амитица“ постоянно търсим и откриваме начини да усъвършенстваме себе си, за да можем да подобрим работата си. Като ръководител, за мен това са основите на добрите бизнес практики, които се надграждат с всеотдайност и много работа.

3. С какво био земеделието се различава от конвенционалното. Може ли да се прилага масово и да отговаря на съвременните условия? Защо е ценно?

Био земеделието е най-естествения и здравословен начин за отглеждане на вкусна и здравословна храна. В него не се използват продукти, които увреждат и нарушават естествения баланс на природата. Био производителите, които ни се доверяват разчитат на естествени решения на проблемите, с които се сблъскват. Органичното земеделие е избор, приложим за всички грижливи стопани, независимо от размера на обработваемите площи или вида на отглежданите култури. С радост мога да кажа, че все повече хора се обръщат към органичната растителна защита, защото тя отговаря на всички изисквания за качество, доказвайки своята ефективност и множеството ползи, които носи със себе си.


4. Вие сте създали и био хотел Моравско село, който през 2011г. е класиран на шесто място в света, в класацията на вестник “Таймс” и в сайта www.hostelbookers.com., а през 2018 г. печели класацията „Любима марка”. Къде се намира той и с какво е уникален?

Комплекс „Моравско село“ е един от първите комплекси за гости, с насоченост към биологичното производство, устойчиво земеделие и природосъобразен начин на живот. Намира в местността „Предел“ в близост до Разлог и Банско, в сърцето на Пирин планина. Първото, което хората усещат, когато пристигат, е промяната във въздуха. На 1100 метра надморска височина той е кристално чист.
В ресторанта на хотела се разнася уханието на истинската българска кухня, съчетаваща в себе си всички сезонни дарове на природата. Продуктите са биологично оглеждани, знаем, защото ги оглеждаме сами.
Фермата в комплекса е всичко, което си представяте и дори повече. Изпълнена е с щастливи животни, които нямат търпение да се срещат с любопитни деца и въобще с всички, които искат да им отделят минута от забързаното си ежедневие.
Във фермата растат и нашите биологично отглеждани плодове и зеленчуци. От 2007 година, когато създадохме комплекса, до ден днешен не спираме да полагаме усилия да се развиваме, да облагородяваме пространството около нас, без да му вредим и без да променяме неговата същност.
Смятам, че това, което прави целият комплекс уникален, е най-вече преживяването, което предоставяме на нашите гости. Уюта на дома, вкусната храна и връзката с природата, тишина и възможността за истинско възстановяване и почивка е това, което е истински незаменимо.
Към днешна дата можем да кажем с гордост, че посрещаме своите нови гости, но и приветстваме редовни свои посетители, които година след година избират нашия комплекс за свой втори дом, по време на своята почивка. Изключително съм щастлива, че все повече млади хора избират за започнат своя семеен път именно от „Моравско село“ и ни се доверяват да организираме техните сватбени тържества.


5. Имате и собствена биоферма с онлайн магазин и доставки на био продукти. Какви продукти предлагате и как хората могат да си поръчат и в кои градове?

Био фермата е разположена на територията на две землища. Предлагаме богата гама продукти, които биха удовлетворили всеки вкус: био плодове и зеленчуци, био млечни продукти, риба и яйца, мед, брашна и хляб, както и много други продукти, които могат да намерят място на всяка българска трапеза. Поръчки могат да се направят по телефона или чрез нашият интернет сайт www.shop.biohotel-bg.com, а доставките могат да бъдат направени до всеки дом, чрез наши сътрудници или куриерска фирма.


6. Предлагате дори био храна за домашни любимци. Какво друго правите?

Да, предлагаме серия био храни за домашни любимци, защото считаме, че те също заслужават да консумират чисти продукти, гарантиращи тяхното здраве и добро развитие.
Друго, което можем да предложим на своите клиенти са био напитки: ликьори и вина, както и био оцети и зехтини.

7. Как се справяте с управлението на такъв сериозен бизнес?
Да управляваш бизнес е преди всичко отговорност, към клиентите, сътрудниците и екипа, но всичко това е много по-лесно, когато искрено вярваш в това, което правиш!