Грануломи, криви канали, счупени инструменти, Alopecia areata, кисти, перфорации - всичко това вече е лечимо, благодарение на денталните микроскопи

Интервю на Даниела Илиева
Снимки: личен архив

Д-р Мирена Дойчинова е съосновател и директор на дентална клиника "Smile Centre Family". Има диплома от Медицински Университет-София, със специалност "Дентална медицина". Работи в областта на ендодонтията /кореново лечение на зъб/, а страстта й към нея се заражда още през студентските й години и оттогава не спира да усъвършенства знанията и уменията си в областта. В края на 2012 г. започва да работи ендодонтия под операционен микроскоп. Обича тихата музика, спокойната и уютна атмосфера в клиниката. Взискателна към екипа и собствената си работа. Обича да прекарва сободното време със семейството и с трите си деца - Александър, Филип и Карина. Заклет фен на Лили Иванова. Орхидеите са нейната страст и хоби.

Д-р Дойчинова, кои са най-често срещаните стоматологични проблеми в наши дни? И на какво се дължат те - неадекватна дентална грижа /от страна на пациент и стоматолог/, некачествена храна, вредни навици, друго...

Най-често срещаното заболяване в световен план е зъбният кариес. Над 90% от населението има този проблем. Ненавременното им лечение води до усложненията на зъбния кариес (пупити, периодонтити, кисти). Аз се занимавам изцяло с този дял на денталната медицина – кореновото лечение на зъбите (пулпити, грануломи, кисти).

Храната в днешно време е изключително богата на захар и това е една от причините проблемите със зъбите да станат още по-силно изявени сред обществото. Хигиената също има своето място сред факторите на формирането наа кариесите и възпалението на венците. Всички пациенти мият зъбите си, но малцина ги измиват. Ние, като лекари по дентална медицина, трябва да обучаваме и мотивираме пациентите за правилна лична орална хигиена. В нашата клиника това е част от първото посещение за почистване на зъбния камък. На пациентите подробно им се обяснява и показва как да почистват с четка и конец за зъби. Резултатите са впечатляващи, защото хората се оказва, че никога не са знаели как да се грижат правилно за зъбите, венците и езика си.

Как вие и екипът на дентална клиника "Smile Centre Family" разбирате стоматологичната грижа?

В нашата клиника са застъпени почти всички специалности от денталния спектър. Винаги подхождаме комплексно в лечението на пациентите. Започваме с лечение на венците, продължаваме с лечението на кариесите и усложненията им (пулпити, грануломи), след това ортодонтско лечение, ако пациентът има такъв проблем и най-накрая е естетичното завършване на случая (корони, фасети). Ако не се спази тази последователност и се направи само естетичната част от лечението, щастието на пациента ще е кратковременно. Пациентите трябва да разберат, че красивата усмивка е здравата, а не бялата. Лечението винаги е с приоритет пред прибързаната естетика. Всички лекари в клиниката сме тясно профилирани и всеки един от нас има своя роля в комплексното лечение на пациентите.

Българинът сякаш прибягва до услугите на денталния специалист основно при необходимост - болка, счупен зъб и др. В клиниката правите подробен план за лечение - какво означава това и кои са предимствата му?
Българинът ходи на зъболекар, но обича да решава само възникналия неотложен проблем. Истината е, че пациентите са за тотални рехабилитации и лечението на един счупен зъб е просто отдалечаване от решаването на генералния проблем. Знаете ли, че в повечето случаи счупен зъб означава проблем в захапката. Има пациенти, които споделят, че даден зъб им се чупи за трети път. Това е сигурен белег, че проблемът не е в храната, която яде пациентът, а в това, че той има нужда от сериозна диагностика и лечение на цялото си съзъбие. В нашата клиника д-р Траян Добрев е един от тримата лекари в България, които притежават апарат за диагностика на проблемите в ставите на долната челюст и захапката – кондилограф. Д-р Добрев получи своето образование в един от най-престижните центрове за следдипломно обучение в света - VieSID, Виена. Той е възпитаник на школата на проф. Славичек, който е разработил гениална концепция за комплексно лечение на пациентите с дългосрочен успех. Всички наши пациенти вече преминават през тази диагностика и плановете на лечение са изцяло съобразени с нея.

В "Smile Centre Family" предлагате микроскопска дентална медицина. Какво е нейното място в професионалната стоматологична практика?

Когато бяхме студенти един наш по-възрастен колега ни каза: „Отказвам се от цялата си стоматологична работа преди микроскопа!“ Това изказване много ни повлия и микроскопите в клиниката бяха първото нещо, което закупихме. Работим с микроскопи на световния гигант и лидер на пазара Leica. Всички манипулации се извършват под увеличение - най-често използваме 16 пъти увеличение на нашето зрение. Стоматологията под микроскоп няма нищо общо със стоматологията без него. Ако с просто око решим да направим лечение на един зъб с кариес и изпилим кариозната тъкан, ако погледнем с 16 пъти увеличение, ще видим, че има още МНОГО кариозна материя, която бихме запечатали с пломбата, ако не знаем, че е там. Вторичният кариес ни е в кърпа вързан, без дори да подозираме. Ние успяваме да упражним пълен контрол на лечението с работата под микроскоп.

Аз се занимавам и с отстраняване на счупени инструменти в каналите на зъбите. Допреди 20 години такива зъби се вадеха. Сега, благодарение на микроскопа, аз успявам да извадя счупените инструменти и да излекувам зъба. Успеваемостта на кореновите лечения е много голяма (над 90%). Това ни дава възможност да сме консервативни в лечебния план и да спасяваме много зъби, респ. грижи на пациента.

Вие работите в областта на ендодонтията или кореновото лечение на зъб. Споделете повече за Вашата практика - какво представлява, често ли се налага подобен вид лечение, какви усложнения могат да настъпят и т.н....

Ендодонтията е науката за лечението на кореновите канали на зъбите. Най-честите диагнози са пулпит, периодонтит (гранулом), радикуларна киста. Всички тези зъби се лекуват с местна упойка и вече са безболезнени. Грануломът е възпаление на костта около върха на корена на зъба. Много често протичат безсимптомно, но това не означава, че няма проблем. Хроничните грануломи си стоят в чеюстните ни кости и могат да доведат до усложнения - болка и подуване са най-често срещаните. Има нещо много важно, което пациентите трябва да знаят за зъбите с грануломи. При част от хората има изява на проблема в далечни участъци от зъба, напр. Аlopeciaareata. Това е кръгообразна загуба на окосмение на главата, а при мъжете и на брадата. Ако зъб е причинителят, когато се излекува правилно, косата отново пониква на обезкосмените участъци.

Как бихте оценили качеството на предлаганото у нас дентално лечение? Коя е добавената стойност, която вие и вашият екип могат да предложат в "Smile Centre Family"?

Смятам, че денталната услуга би могла да бъде на много по-високо ниво. Това е възможно само и единствено, ако се даде шанс повече лекари да специализират и да се профилират тясно. Общопрактикуващите стоматолози, които правят всичко: от почистване на зъбен камък, през кариеси, коренови лечения, вадене на мъдреци, поставяне на импланти, фасети и корони до поставяне на филъри - за мен е несъвместимо с качеството. Всяка една от тези дисциплини изисква посвещаване и много време и случаи, за да станем добри. Няма как да се изработи педантично, ако сме „специлисти по всичко“. В нашата практика, всеки лекар си има тясна специалност, в която работи. Имаме и сателитни колеги извън клиниката, с които решаваме проблеми, които не можем, например ортодонтия, част от хирургията, детска стоматология. Смятаме, че по този начин сме максимално коректни към пациентите и сме спокойни, че сме им дали максимума, който съвременната наука предлага.

Какви са тенденциите в областта на денталната медицина? До каква степен е развита тя у нас, какви са новостите и какво още предстои?
В България има клиники, които са на световно ниво. Има прекрасни лекари, но за жалост не са толкова популярни сред хората. Те са уединени в кабинетите си и просто помагат на пациентите си без излишен шум. Според мен, трябва да се дава по-голяма гласност и популярност на този тип стоматология. Това е част от възпитанието и здравната култура на пациентите. Така пациентите ще знаят, че имат повече възможности за лечение и спасяване на зъбите им.

Тенденциите са към дигитализиране на денталната медицина. И диагностиката, и леченията, все повече се изработват с помощта на дигиталните услуги: компютърната томография - за диагностициране на проблеми, които обикновената рентгенова снимка не може; CAD/CAM системите - за изработване на корони, фасети и други, за които имахме нужда от зъботехници; кондилографският апарат - за диагностицирането на проблемите в ставата, за който вече Ви споменах; Digital Smile Design - благодарение на който правим проект на усмивката. Всички тези способи ни помагат да бъдем много прецизни в работата си и преобърнаха света на стоматологията. Можем само да сме щастливи, че сме съвременници на тези иновации. Така почти няма неразрешими проблеми.

На каква възраст трябва да започне денталната грижа, за да се предотвратят сериозни стоматологични проблеми вбъдеще?

Грижата за детските зъби започва още с пробива на първото зъбче. Има специални пасти без флуор и меки напръстници, с които родителите да почистват зъбчетата сутрин и вечер. На 1-годишна възраст трябва да бъде първото посещение при стоматолог. За да се провери хигиената, да се дадат насоки, ако е нужно и най-вече да се прегледа детето за вредни навици - дишане през устата, смучене на пръст, устна или други предмети (залъгалка или одеялце). След това трябва 2 или 3 пъти годишно да се правят профилактични прегледи, за да може детето да приема стоматолога като приятел и да му има доверие. Освен това, дребните проблеми се решават бързо, без да се стресират децата. Всичко останало е в ръцете на родителите - грижа, дисциплина, разговори.

Вашето пожелание към читателите на сп. Business Lady?

Желая им да бъдат здрави, да се усмихват широко, а ако нещо ги притеснява в усмивката им, съвременната дентална медицина е способна на всичко. Бъдете отговорни към здравето на зъбите и венците си и те ще Ви служат вярно. За мен беше удоволствие да си поговорим за това, с което се занимаваме и да направим по-популярна модерната стоматология. Хората трябва да бъдат информирани, за да знаят какви са възможностите за тяхното лечение.

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://businesslady.eu/zdrave-i-sport/zdrave/item/2953-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-alopecia-areata,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD,-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD-%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD%EF%BF%BD#sigProIddbe6469346