Доктор Емилова и гладуването като път към здравето

Д-р Емилова е един от най-известните диетолози в България. Въпреки това нейните методи са широко дискутирани и предизвикват полюсни емоции. Има изключително много привърженици, но и също толкова опоненти, които заклеймяват нейното плодолечение.
Ето и основата за нейната концепция за храненето и здравето:

 

Гладолечението

 

Нашият организъм е натоварен от нездравословна храна, стрес, обездвижване, токсини във въздуха и водата, електромагнитни и радиационни излъчвания. От това в клетките ни с течение на времето се задържат токсични вещества. Когато гладуваме тези клетки започват да се чистят сами и токсините бързо ги напускат. Подобрява се обмяната на веществата и се забавят процесите на стареене. В условия на глад, тялото може да използва почти цялата си енергия за прочистване на клетките и изгаряне на мазнините. Излишните вещества се обезвреждат или изхвърлят от тялото. Самооздравителните процеси в нашия организъм са естествени и могат да излекуват множество болести, тъй като повечето от тях са резултат именно на интоксикация. За разлика от медикаментозното лечение това не е просто потискане на оплакванията, а премахване на основните причини за болестите. Нещо повече - когато гладуваме, организмът повлиява всичките си здравословни проблеми едновременно.

 

Човекът е плодоядно същество

 

Ако се доверим на учените, полезните витамини и минерали не се намират в месото, сиренето и другите животински храни. Те са в суровите плодове и зеленчуци. Най-вече в суровите ядки и семена. Освен това човекът е създаден като плодоядно животно. Както има и тревопасни животни… Червата на хората не са толкова къси, каквито са на хищниците, които хранейки се с месо трябва бързо да изхвърлят отпадните продукти. Затова и природата ги е създала с късо дебело черво. Хората са със средно дълги дебели черва, каквито са и при плодоядните животни.

 

Откажете се от закуската

 

Закуската е вредна! Твърденията, че сутрин човек трябва да се набави енергия за изразходване през деня са остарели и отдавна е доказано, че са и неправилни. Организмът трябва да си почине в ранните часове, за да се изчисти и подготви за работа.